Kaip prižiūrėti židinį?
Židinys – jaukus interjero akcentas, kuris sušildo ne tik namus, bet ir širdį. Ne tik nuosavų namų, bet ir butų naujakuriai trokšta namuose susikurti savą ir jaukią erdvę, kurioje būtų gera leisti net žvarbiausius žiemos vakarus. Šiluma, jaukumas, ugnies grožis, interjero savitumas – visos šios savybės žadina pirkėjų susidomėjimą židiniais ir krosnelėmis, pastebi vienos didžiausių šildymo sistemų prekybos ir įrengimo įmonių „VILPRA“ specialistė Violeta Milda Ziberkienė.
Taisyklingas naudojimas – labai svarbu
Židinio ilgaamžiškumą ir Jūsų saugumą užtikrins ne tik kruopšti židinio priežiūra, tačiau ir taisyklingas jo kūrenimas.
Prieš įkuriant ugnį, reikia išjungti gartraukį (jei jis bendroje patalpoje su židiniu) ir perjugti rekuperatorių į padėtį „židinys“ arba rekuperatorių visai išjungti, atidaryti dūmų ir oro tiekimo sklendes.
Nenaudokite degių skysčių ir nedeginkite pavojingų medžiagų.
Jei norite įžiebti ugnį, reikia pasiruošti balanų, popieriaus ir degtukų arba specialių židinių įkūrimui skirtų priemonių. Uždarame židinyje negalima naudoti degių skysčių. Tik gerai įsidegus kurui, oro tiekimo sklendes sureguliuokite taip, kad malkos degtų ramiai.
Nepersistenkite – pakanka vos kelių pliauskų.
Neprikraukite per daug kuro – pakanka 2-3 pliauskų, t.y. 4 kg. Prieš kiekvieną papildymą kuru, žaizdrą sujudinkite, naują kuro sluoksnį dėkite tolygiai virš grotelių. Židinį reikia kūrenti sausomis, iki 20% drėgnumo malkomis. Geriausios malkos – šviesi išdžiovinta mediena su nedideliu dervos kiekiu, turinti mažai šakų: ąžuolas, beržas, vaismedžiai. Įsitikinkite, kad malkos yra pakankamai sausos.
Židinyje jokiu būdu nekūrenkite sintetinių , presuotų statybinių ir buitinių atliekų, degančių mineralinių medžiagų (anglies, sauso spirito ir pan.). Tai kenkia ir Jūsų sveikatai, ir aplinkai.
Ugnį gesinti galima tik uždarius oro tiekimo sklendes.
Kaip valyti ir prižiūrėti?
Kad ketinis židinio ugniakuras tarnautų ilgai, gamintojai pataria daryti 4-6 valandų per parą pertrauką, t.y. leisti židiniui ataušti, jį išvalyti ir tik tada iš naujo užkurti.
Jokiu būdu pelenų nesiurbkite siurbliu – net prabėgus ilgam laiko tarpui juose gali likti karštų anglių!
Nepamirškite židinį ar krosnelę nuolat kruopščiai išvalyti.
Prieš kiekvieną užkūrimą židinį būtina išvalyti, nuvalyti vidinę stiklo pusę. Įsitikinkite, kad ugniakuras atšalęs ir naudokite audinio šluostę su specialiomis stiklų valymo priemonėmis. Židinių ir krosnelių specialistė V. M. Ziberkienė pataria – nedaug aprūkusį stiklą galima nuvalyti drėgna šluoste su trupučiu pelenų.
Vidinė židinio stiklo pusė labiausiai aprūksta, kai kurui naudojamos neišdžiūvusios malkos. Apaugęs dervomis stiklas blogiau perduoda šilumą ir neleidžia mėgautis rusenančia liepsna.
Nevalomas stiklas pajuosta ir ilgainiui nebenusivalo.
Dūmai ir gaisras – neteisingo naudojimo pasekmė
Viena didžiausių problemų, su kuriomis susiduriama – dūmai. Dažniausiai židinys rūksta kai patalpose trūksta oro. To galima išvengti tiesiog pravėrus langą ar orlaidę. Tačiau V. M. Ziberkienė ramina – nauji židiniai iškart įrengiami su oro iš lauko, rūsio ar garažo tiekimo tiesiai į ugniakurą funkcija.
Dūmai – pirmasis netaisyklingo naudojimo ir priežiūros ženklas.Dūmai – pirmasis netaisyklingo naudojimo ir priežiūros ženklas.
Taip pat lėtai degant malkoms, ugniakure išsiskiria suodžiai, dervos ir kitos organinės medžiagos, kurios nusėda ant dūmtraukio sienelių. Šios medžiagos degios – dūmtraukyje gali net užsidegti. Kad išvengtumėte dūmų ir net gaisro, po kiekvieno šildymo sezono dūmtraukį būtina išvalyti mechaniškai, šepečiu. Dūmtraukis valomas, kai suodžių ir dervų sluoksnis viršija 0,5 cm.
Jei Jūsų židinys vis tiek rūksta – patikrinkite jungtį su dūmtraukiu. Dažnai netaisyklinga, nesandari jungtis yra šios problemos priežastis.
Jei židinį naudosite ir prižiūrėsite netinkamai – ne tik neišvengsite dūmų patalpoje, Nuo perkaitimo gali deformuotis apdaila ir net kilti gaisras. Židinių ir krosnelių specialistė V. M. Ziberkienė pataria laikytis trijų svarbiausių taisyklių – neperkaitinti ugniakuro, nedeginti šiukšlių ir lengvai užsiliepsnojančius daiktus, baldus laikyti atokiau – ne arčiau nei 500 mm nuo veikiančios krosnelės. Degius daiktus ir baldus laikykite atokiau.
Daugiau informacijos www.interjeropatarimai.lt